Aromaterapi

30-09-2023 20:25
Aromaterapi

Aromaterapi

Yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapinin ilk olarak mumya yapımında eski Mısır uygarlığı tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Aynı çağlarda, eski Çin uygarlığı tarafından da aromaterapi yağları ve bitkileri tanrıya olan şükranın bir ifadesi olarak kullanılmaktaydı.

Aromaterapinin temelini aromatik yağlar oluşturur. Bitki özlerinden elde edilen ve aromaterapi yağları olarak da adlandırılan aromatik yağların her biri farklı bir etkiye sahiptir. 

Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi bitkilerin kök, yaprak veya çiçeğini damıtarak elde edilen yağların hastalıkları önlemek ve oluşmuş olan hastalıkları da tedavi etmek amacı ile kullanılmasıdır. Aromaterapinin kökeni çok eskilere dayanmaktadır, nitekim İbn-i Sina uzun yıllar önce kitabında damıtma cihazının şemasını çizerek bitkilerin şifasını gün ışığına çıkarmıştır. Eski çağlarda sıkça kullanılan bu tedaviler, nüfusun ve teknolojinin artışıyla yerini bu bitkilerden üretilen elde edilmesi daha kolay ve daha ucuz sentetik ilaçlara bırakmıştır. Yıllar içinde mikroorganizmalar sentetik ilaçları tanımış ve direnç kazanmışlardır; ancak aromaterapi yağları mikroorganizmalarında yapıtaşlarında bulunduğu için bunlara direnç kazanılması söz konusu değildir.

Aromaterapi, hem duygusal hem de fiziksel olarak sizi iyileştirmeye ve dengelemeye yardımcı olmak için uçucu yağlar kullanan alternatif bir bütünsel terapi şeklidir.

Aromaterapi uçucu yağlarının zihin ve vücut üzerinde dinamik bir etkisi vardır. Bu etki, temel içgüdüleriniz, düşünceleriniz ve duygularınız tarafından yönetilen beynin en derin kısımlarına bağlı koku alma hissi ile yaşanır.

 

Aromaterapi sayesinde günün yorgunluğunu atmak, dinlenmek mümkündür. Bunun yanı sıra günümüzde aromaterapi tedavileri ile güzellik alanında da pek çok olumlu gelişmeler kaydedilmiştir. Hal böyle olunca sıklıkla araştırılan bir konu olmuştur. Gündemden inmeyen aromaterapi, değişik bitkisel yağlarla uygulanmaktadır.

Aromaterapi;

Zihnin berraklaşmasını ve uyarılmasını sağlar. Bu sayede kişilerin daha mantıklı bir düşünce yapısına sahip olması sağlanır.

Anksiyetenin yani kaygının önüne geçer.

Çatlakların ve selülitlerin hafiflemesini sağlar. Hatta kimi zaman tamamen ortadan kaybolmasını bile sağlayabilir.

Böcek sokmaları ve sinek ısırıklarının iyileşmesine yardımcı olur.

Stresin azalmasını sağlayarak kişilerdeki depresyona ve Yorgunluk hissine iyi gelir. Kişilerin daha kaliteli bir uyku çekmelerine yardımcı olur. Bu konuda en ünlü yağlar ise lavanta, limon otu, papatya ve yasemin bitkisel yağlardır.

Aromaterapi Yağları Nasıl Üretilir? 

Aromaterapi yağları iki farklı yöntemle elde edilir. Soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen yağlar kalıcı - sabit yağlar, su buharı distilasyonu ile elde edilen yağlar ise uçucu yağ olarak adlandırılır.

Distilasyon yani damıtma yöntemi ile elde edilen uçucu yağlar oldukça yüksek konsantrasyonlu yağlardır. Taşıyıcı yani baz yağlar ile seyreltilmeleri gerekmektedir. Direkt temas halinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedirler.

Distilasyon uygulanırken, öz yağ kısmı ve hidrosol dediğimiz yoğun sıvı kısım oluşur. Hidrosoller de az miktarda doğal yağ içeren aromaterapik sulardır.


Baz yağlar ise genellikle soğuk sıkım yöntemi ile elde edilirler. Bitkilerin meyvelerinden, çekirdeklerinden ya da tohumlarından elde edilen yağlardır. Tatlı badem yağı, Kantaron yağı, Kuşburnu çekirdeği yağı, Kenevir yağı bunlardan bir kısmıdır.

 

Aromaterapi Yağları Nelerdir?

Çay Ağacı Uçucu Yağı : Çay ağacı yağı “melaleuca alternifolia” adlı Avustralya’ya özgü bir bitkiden elde edilir. Bu yağ adını bitkinin yapraklarının çay yapımında kullanılmasından alır. Çay ağacı yağı antibakteriyel, antiseptik ve antifungal gibi özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde tedavi edici niteliktedir. Oldukça faydalı olan bu ürün akne tedavisinden mantar enfeksiyonuna kadar pek çok cilt sorununda kullanılabilir. Çay ağacı yağının cilde faydaları makyaj temizleme, kütikülleri yumuşatma, yaraları iyileştirme ve ayakları rahatlatma olarak sıralanabilir. Bu ürünü yağ formunda kullanmak istemezseniz çay ağacı yağı sabununu da tercih edebilirsiniz Tedavi etmek istediğiniz bölgeyi sabunla güzelce temizlemek de oldukça yararlı olabilir.

Akgünlük Uçucu Yağı : Boswellia (akgünlük) ağacından elde edilen ve uçucu bir yağ olan frankincense yağı aromaterapide geniş bir kullanıma sahiptir. Tarihsel süreçte dini ve tıbbi amaçlarla kullanılmıştır.

 

Nioli Uçucu Yağı : Nioli yağı, Melaleuca quinquenervia olarak adlandırılan ağaçların yapraklarından elde edilen bitkisel bir yağdır. Genellikle cilt bakımı, saç bakımı ve genel sağlık için kullanılır. Nioli yağı seyreltilerek cilde ve saçlara uygulanabilir veya çeşitli kozmetik ürünlerin içerisine eklenerek kullanılabilir. Ayrıca, nioli yağı buharını soluyarak veya aromaterapi uygulamalarında da kullanılabilir. Nioli yağı, genellikle yağlı ve akneye eğilimli ciltler için uygundur. Ağrıları hafifletir: Sinirleri uyuşturarak ağrıları hafifletir. Baş ağrısı, diş ağrısı ve kas ağrılarında etkilidir.  Romatizma ağrısına iyi gelir: Kan dolaşımı ve lenf dolaşımını uyarır. Ürik asit birikmesini önleyerek semptomları iyileştirir. Yara iyileşmesini destekler: Antiseptik özellikleriyle bakterileri öldürür. Yaraların enfeksiyon kapmasını engeller. Yara izlerinin kaybomasına yardımcı olur. İdrar yolu enfeksiyonunu iyileştirir: Enfeksiyonu azaltarak idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde antibiyotik ihtiyacını azaltır. Yüksek ateşi düşürür: Nioli yağı enfeksiyonla savaşır. Ayrıca, terlemeyi teşvik ederek yüksek ateşi düşürmeye yardımcı olur. Böcekleri uzaklaştırır: Nioli yağında bulunan bileşenler yaydığı koku sayesinde böcekleri ortamdan uzaklaştırır. Ancak, hassas ciltlerde veya cilt tahrişine meyilli kişilerde dikkatli kullanılmalı ve önceden test yapılmalıdır.

 

Biberiye Uçucu Yağı : biberiye bitkisinin yapraklarından ve tomurcuklarından elde edilen bir uçucu yağdır. Biberiye yağı, bitkinin yaprakları ve tomurcuklarından su buharı distilasyonu yöntemiyle elde edilir. Biberiye bitkisi, Akdeniz bölgesine özgü bir bitki olup, aromatik özelliklere sahiptir. Saç sağlığını korur: Biberiye yağı saç köklerini güçlendirir, saç dökülmesini azaltır ve saçın daha hızlı uzamasını destekler. Aynı zamanda kepek sorununu gidermeye yardımcı olabilir. Cilt problemlerini giderir: Ciltteki sivilce ve akne gibi sorunları hafifletebilir. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde ciltteki kızarıklığı ve tahrişi azaltabilir. Ayrıca, cilt yaşlanmasını geciktirebilir ve kırışıklıkları önlemeye yardımcı olabilir. Sindirim sistemini destekler: Sindirim sistemini destekler. Sindirim sorunlarına, gaz ve şişkinliğe karşı rahatlama sağlayabilir. Ayrıca iştahı artırabilir. Odaklanmayı artırır: Zihinsel odaklanmayı artırmaya yardımcı olabilir ve bilişsel performansı destekleyebilir. Uyarıcı bir etkiye sahip olduğu düşünülür, bu nedenle konsantrasyon gerektiren çalışmalarda kullanılabilir. Stresi Azaltır: Aromaterapi yoluyla rahatlama ve stresi azaltma amaçları için kullanılır. Rahatlatıcı bir etkisi vardır ve zihni sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir: Biberiye yağı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruyabilir. Antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerle savaşabilir. Biberiye yağı, çeşitli şekillerde kullanılabilir. Biberiye yağı kullanırken, saf formda çok yoğun olabileceğini unutmayın. Her zaman bir taşıyıcı yağla seyreltin ve cilt üzerinde küçük bir bölgede test yaparak herhangi bir olumsuz reaksiyon olup olmadığını kontrol edin.

Uçucu Yağlara örnektir.

Uçucu ve Sabit Yağlar Nasıl Tercih Edilir ?  Satın Alırken Nelere Dikkat etmeli ?

Aromaterapi yağlarını ihtiyacınız doğrultusunda tercih edebilirsiniz.  Romantik bir koku için Ylang Ylang Uçucu yağı güzel bir tercih olabilir. Portakal ve Nane Uçucu Yağları güne enerjik başlamanız için ideal bir seçim olacaktır. Shea Butter yağı kuru ve atopik ciltler için muazzamken, Kuşburnu Çekirdeği Yağı doğal antiage özelliği için iyi bir tercih olabilir.

Uçucu Yağlar ve Sabit Yağlarda arayış saf olmaları ise, etiketlerinde UÇUCU yağ veya KALICI Yağ ibaresi olmalıdır. Örnek : Lavanta Uçucu Yağ veya Tatlı Badem Kalıcı Yağ gibi.. 2. aranılan özellik; o bitkinin cins ve türünü bildiren, botanik biliminde kullandığımız, nominal isimlendirme olarak da adlandırılan Latince isminin yer alması gerekliliğidir. Ürün içeriğinde Cas No yer almalıdır. Aromaterapi yağları ucuz olamazlar. Ucuz yağ seyreltilmiş yağdır. Ortalama fiyat doğru fiyatken, Yüksek fiyat tamamen ambalaj ya da algı politikadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.