Bakla Bitkisi Faydaları

Bakla Bitkisi Faydaları

Baklanın faydaları birçok vatandaş tarafından araştırılıyor. Bunun nedeni kolay ulaşılabilen ve besleyici bir sebze olması. Bakla sebzesi günlük ihtiyacınız olan besin miktarının birçoğunu tek başına karşılayabiliyor ve bu sebeple de beslenmesine dikkat eden insanlar baklanın kalorisi ve besin değeri ile hangi hastalıklara iyi geldiğini araştırıyor. Peki, şu ana kadar yapılan araştırmalara göre baklanın faydaları nelerdir ve bu sebze kimlere zararlıdır? Haberimizde baklanın faydaları ve zararları yer almaktadır.

Bakla veya fava çekirdeği (Vicia faba), bir bitki ailesi olan fiğ ailesinin bir üyesidir ve ılıman bölgelerde yetişmektedir. Bilimsel çalışmalarda bulunan arkeolojik kanıtlar, bunun insan tarafından yetiştirilen ilk gıdalardan biri olduğunu göstermektedir.


16. yüzyılda patates yerine geçene kadar, uzun süre depolanmak üzere kurutulabilen, Orta Çağ boyunca diyetin önemli bir parçası olarak kaldı. Besinsel olarak, A ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve demir için iyi bir kaynaktır.

Biraz tatlı, dünyevi bir tada sahiptirler. Türkiye'de ve tüm dünyada insanlar tarafından yenilir.

BAKLANIN FAYDALARI NELERDİR?

Bakla, vitamin, mineral, lif ve protein ile dolu bir sebzedir. Bakla sebzelerinin, demir, çinko içerme, kilo vermeye yardımcı olma ve bağışıklık gibi etkileyici sağlık etkileri sundukları düşünülmektedir.

Folat

Baklanın bol miktarda içinde bulunan folat, genetik materyal oluşturan, hücreler oluşturan ve amino asitleri metabolize eden biyokimyasal süreçlere katılmaktadır ve folat alımı açısından bakla çok önemli bir role sahiptir. Yeni hücrelerin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir, hamileliğin öncesinde ve sırasında alındığında beynin ve omuriliğin doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Bilimsel çalışmalara göre, herkes sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmek ve anemiyi önlemek için folata ihtiyaç duyar. Bir fincan pişmiş bakla, önerilen günlük folat alımının yüzde 44'ünü içerir.

 Demir

Bakla dahil çoğu fasulye iyi demir kaynaklarıdır. Bir fincan bakla, erkekler için önerilen günlük alımın yüzde 32'si ve kadınlar için yüzde 14 olan 3 miligram demir içerir. Oksijeni vücutta taşımanın yanı sıra, demir bağımlı enzimler oksijen seviyelerinin düştüğünü algılar ve vücudun telafi etmesine izin veren işlemleri başlatır. Demir, bakterileri yok etmekten sorumlu beyaz kan hücrelerini koruyan bir antioksidan olarak işlev yaparak bağışıklık sistemini destekler.

Çinko

Enzimler vücudunuzdaki kimyasal süreçleri aktive eden ve hızlandıran proteinlerdir. Bugüne kadar baklanın faydaları ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalara göre, neredeyse 100 enzim, rollerini yerine getirmek için çinkoya bağımlıdır ya da çinko desteği ile görevlerini yerine getirirler. Bu rolde çinko normal büyüme ve gelişme için hayati önem taşır. Çinko eksiklikleri büyüme geriliğine ve gecikmiş nörolojik gelişmeye neden olabilir.

 

Yeterli çinko almazsanız bağışıklık sisteminiz de acı çekiyor. Azalan çinko seviyeleri, istilacı patojenler ve enfeksiyonla savaşmak için mevcut daha az beyaz kan hücresi ile ilişkilidir. 1 bardak bakladan alınan çinko, erkekler için önerilen günlük alımın yüzde 15'ini ve kadınlar için yüzde 21'ini sağlar.

BAKLA KİMLERE ZARARLI? PARKİNSON HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Parkinson hastalığınız varsa, bakla yemeden önce doktorunuzla konuşun. Bakla, nörotransmitter dopamine dönüştürülen doğal bir levodopa kaynağıdır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre, Dopamin, Parkinson semptomlarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlardan biridir, ancak baklalardan levodopa tüketmek hem iyi hem de kötü etkilere neden olabilir. Muhtemel etkileri, Aile Sağlığı Merkezi'nde aile hekiminiz ya da bir hastane doktoru tarafından değerlendirilmelidir.

BAKLANIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

Bir bardak haşlanmış bakla sadece 187 kalori içerir, ancak günlük lif ihtiyacının yüzde 36'sını sağlar.

 BAKLA ZAYIFLATIR MI?

Zayıflamak için bakla sıkça tercih edilen bir sebzedir. Bakla, kalorisi düşük ancak lif oranı yüksek olduğu için önemli bir kilo verme gıdasıdır. Protein ihtiyacınızın yüzde 25'ini sağladıkları için iyi bir protein kaynağıdırlar. Çalışmalar, düşük kalorili ancak yüksek proteinli ve yüksek lifli bir diyetin aşırı kilolu ve obez kişilerde daha fazla kilo kaybı oluşturduğunu göstermektedir. Bu diyet türü, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve bu da kalp hastalığı da dahil olmak üzere diğer birçok sağlık sorunu riskini azaltır.

BAKLANIN ZARARLARI

Bakla, depresyonu hafifletmek için olası bir tedavi yolu olarak önerilmiştir. Bunun nedeni, baklanın l-dopa olarak da adlandırılan levodopa içermesidir. Vücudunuz levodopa, ruh halinizi düzenlemeye yardımcı olan bir nörotransmitter olan dopamine dönüştürme yeteneğine sahiptir. Ancak eğer baklayı herhangi bir hastalığı tedavi için tüketecekseniz mutlaka doktorunuza başvurun çünkü kronik hastalığınız varsa çok ciddi zararları olabilir.


Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.